lauantai 14. toukokuuta 2011

Kannabis pörssiin

Useat kannabista hyödyntävät yhtiöt tähtäävät Yhdysvalloissa pörssiin tänä vuonna, kertoo ruotsalainen talousviikkolehti Affärsvärlden. Alan liikevaihdoksi yrittäjät arvioivat USA:ssa 40 miljardia dollaria.

Kannabiksen polttajat taistelevat Yhdysvalloissa oikeudestaan käyttää kannabista lääketieteellisiin tarkoituksiin ja sijoittajat näkevät huumeen lääkekäytössä mahdollisuuden tuottoihin.

Ruotsalaisen Affärsvärlden-talousviikkolehden mukaan useat kannabista hyödyntävät yritykset tähtäävät pörssiin.
Affärsvärldenin mukaan yksi näistä on liikemies Vincent Mehdidizadehin yhdysvaltalaisyhtiö Medicine Dispensing System, johon Mehdidizadeh on itsekin investoinut miljoona dollaria.

Medicine Dispensing Systemin liikeidea on tarjota hamppua lääketieteellisiin tarkoituksiin automaateista. Ostajan olisi tunnistauduttava automaatilla peukalonjäljellään saadakseen lääkärin määrähän rajoitetun annoksensa kannabista. Medicine Dispensing Systemillä on jo kuutisenkymmentä automaatti eri puolilla. 12 kuukauden aikana yhtiö on kerännyt neljä miljoonaa dollaria sijoittajilta. Yhtiö aikoo listautua pörssiin vuoden loppuun mennessä.

Toinen hampulla pörssiin aikova yhtiö on coloradolainen Grow Up Technology, joka on jo saanut pääomasijoittajilta  500 000 dollaria ja aikoo kerätä kalifornialaisilta sijoittajilta vielä miljoona euroa ennen listautumista syksyllä.

Lehden mukaan tunnettu meklari Robert Kanen on juuri perustanut hedge-rahaston, joka on erikoistunut sijoituksiin kannabis-yrityksiin. Kanen tavoitteena on kerätä yksityissijoittajilta vähintään 36 miljoonaa dollaria.
Viime kuussa kannabisyhtiöt järjestäytyivät Arch View Group -järjestöksi. Jäsenyhtiöt arvioivat että kannabisalan liikevaihto on Yhdysvalloissa noin 40 miljardia dollaria.