tiistai 17. toukokuuta 2011

Sativex ja MS-tauti

Multippeliskleroosi eli MS-tauti on krooninen, etiologialtaan tuntematon keskushermoston sairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa. Sairaus alkaa useimmiten 20–40 vuoden iässä.


Taudinkulkuun voidaan vaikuttaa beetainterferonilla ja glatirameeriasetaatilla, jotka vähentävät sairauden pahenemisvaiheita. Oireenmukaista lääkehoitoa voidaan käyttää spastisiteettiin, virtsarakon toimintahäiriöihin, neuropaattiseen kipuun, väsymykseen ja masennukseen.

Sativex on luonnon kannabiksesta valmistettu, suusuihkeena annosteltava lääke, jonka vaikuttavina aineina ovat psykoaktiivinen tetrahydrokannabinoli (THC) ja ei-psykoaktiivinen kannabidioli (CBD) suhteessa 1:1. Sitä tutkitaan myös muiden MS-oireiden ja neurologisten sairauksien sekä muiden kiputilojen hoidossa.

Luonnon kannabiksesta valmistettu THC:CBD-suusuihke (Sativex) on muunmuassa Kanadassa hyväksytty MS-tautiin liittyvän neuropaattisen kivun liitännäishoitoon aikuisilla. Valmistetta tai sen ainesosia tutkitaan myös muiden MS-oireiden, esim. spastisiteetin hoidossa.

Lisäksi selvitetään käyttömahdollisuuksia selkäydin- ja ääreishermovaurioiden, neuroinvasiivisen syövän, dystonioiden, aivoverenkiertohäiriöiden ja spina bifidan hoidossa sekä yhä lisääntyvissä kipu ja tulehdus hoidoissa.

Suositeltu annostus hoidon aloitusvaiheessa on enintään neljä suihketta päivässä. Annostusta voidaan lisätä tarpeen mukaan. Yksi pullo sisältää ≤ 51 suihketta. Suihkepullon hinta on noin 85-90 euroa.

THC:CBD-suihkeen kliinistä käyttöä tutkittin viidessä RCT-tutkimuksessa ennen vuotta 2006, joissa oli mukana yhteensä 368 neurologista potilasta. Potilaiden diagnoosit ja oireisto vaihtelivat; MS-potilaita oli mukana neljässä tutkimuksessa.

Tilastollisesti merkitsevä paraneminen saatiin seuraavissa oireissa:

kipu 40%
spastisiteetti 100%
lihasspasmit 50%
unihäiriöt 65%

Sativex